24 Eylül 2013 Salı

Darwin'in çiçekleri deneyi

Charles Darwin'in dünya çapındaki deneylerini bilmeyen yoktur sanırım, işte bu deneylerden en önemli olanı Darwin, Galapagos Adaları'nda gerçekleştirmişti. Bu gözlemlerin ardından İngiltere'ye döndüğünde ise pek az kişi Darwin'in orkideler üzerinde yoğunlaşan deneylerinin farkındadır.

Bu deneyinde, çeşitli yabani orkide türlerini yetiştiren ve gözlemleyen Darwin, karmaşık orkide şekillerinin çeşitli böcek türlerini cezbederek polenlerini taşımalarını sağladıklarını fark etti. Orkidelerin cezbettiği her böceğin, tek bir orkide cinsinin polenlenmesine uygun biçime sahip olduğunu gözlemleyen Darwin araştırmasını, nektarını 30 cm derinlikte saklayan tükürük orkidesi üzerinde yoğunlaştırdı.

Bu derinlikteki nektara ulaşabilecek yapıya ve uçuş yeteneğine sahip tek böcek olan pul kanatlı güveleri inceleyen Darwin, topladığı bilgiler doğrultusunda doğal seçilim kuramını ortaya atmıştır.

2 yorum:

  1. İlginç bir bilgiymiş teşkkürler, doğadaki herşey bize birşeyler öğretmek için varolmuş gibi görünüyor, birde kıymetini bilsek ne güzel olurmuş.

    YanıtlaSil
  2. Bilimsel Gerçekler25 Eylül 2013 17:51

    Yorumunuz...

    YanıtlaSil