28 Eylül 2013 Cumartesi

Marie Sklodowska Curie

Maria Sklodowska Curie, dünyanın en iyi tanıdığı Polonyalı bilim kadınıdır. Radyoaktiviteyi bize kazandiran kişi... Özellikle Polonyum ve Radyum elementlerini bulan ve 2 kez Nobel kazanan bilim kadını olarak tarihe geçmiştir. Onun çalışmaları ve buluşları sonradan gelen insanlara ilham kaynağı olmuş ve özellikle radyum elementini buluşu, madde hakkında varolan düşüncelerin değişmesini sağlamıstır.

Marie Curie, fizikçi olan Pierre Curie ile evlenmiş ve bilim hayatlarına beraber davam etmişlerdir. Hatta ilk Nobel Ödülünü beraber kazanmışlardr. Ancak Pierre Curie bir gün at arabasının altında ezilerek hayata veda etmiştir. Bu olaydan sonra artık Madam Curie araştırmasina tek başına devam etmiştir.

0.1 gram saf radyumkloruru elde edebilmek icin 3 yıldan fazla uğraştı. Sonunda istediğini elde etti. Ancak saf olan bir polonyum bileşiğini hic izole edemedi, çünkü polonyumun yarılanma ömrü sadece 138 gündü. O, bu maddeleri elde etmeye çalışırken, bildiğimiz ayırma yöntemlerini kullanıyordu kısacası uranyum ile yatıp uranyumla kalkıyordu. Maruz kaldığı radyasyon sonucu da 1934 yılında kanserden öldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder