2 Ekim 2013 Çarşamba

Garip bir gezegenimiz daha oldu!

Uzayda yaşam formu bulunan gezegen varmı yokmu gibi tartışmalar ve araştımalar sürerken bir garip gezenemiz daha oldu.


Uzayda olası akıllı canlıların yaydığı radyo sinyallerine dair izler bulmak amacıyla gönüllü kullanıcıların boşta kalan işlemci gücünü kullanan SETI@Home projesi, zaman içinde kanser araştırmalarından deprem analizlerine kadar pek çok yeni projeye ilham verdi. Bu yaklaşım, araştırma veya gözlem sonucu toplanan verilerin gönüllülerin kişisel bilgisayarlarına gönderilmesi ve verilerin bu bilgisayarlarlarda detaylı bir şekilde analiz edilerek sonuçların alınması ilkesine dayanıyor. Bu amaçla genellikle ekran koruyucu olarak görev yapan, yani bilgisayar bir süre boşta kalınca devreye giren programlar kullanılıyor.


İlginç olan ise bu girişimlerin ender de olsa somut sonuçlar ortaya koyabilmesi. Bunun bir örneği geçtiğimiz ay yaşandı. Einstein@Home projesi kapsamında bilgisayarlarının boşta kalan işlem gücünü bilimsel araştırmaları desteklemek için ayıran üç kullanıcı, geçtiğimiz ay gökyüzünde ender rastlanan atarca (pulsar) tipi bir yıldızın keşfedilmesine yardımcı oldu. PSR J2007+2722 adı verilen yıldız, saniyede 41 kez kendi etrafında dönüyor ve alışılmadık ölçüde zayıf bir manyetik alana sahip. Einstein@Home projesinde şu aralar 500 bine yakın gönüllü yer alıyor.



Garip bir gezegenimiz daha oldu!> Bilimsel Gerçekler http://www.bilimselgercekler.com/wp-content/uploads/2013/10/gezegen.jpg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder