6 Ekim 2013 Pazar

Neden kaygılanırız?

Yetişkinlerin kaygılanma nedenleri çocukluklarından kaynaklı olduğu kabul edilen bilimsel bir gerçektir. Genelde çocukluktaki bu kaygılar anne baba kaynaklıdır, yani yetiştirilme tarzınız yada anne babanızın kaygıları sizde de bir kaygılanma alt yapısı oluşturur.


Örneğin anne babanızın siz çocukken ettiği kavgalar gözünüzün önünde gerçekleştiyse hem kendiniz için hemde onlar için kaygılanırsınız, bu kısır döngü çocukluğunuzda başlamış olur. Bu kaygılarınız çocukluğunuzda aileniz tarafından farkedilmemesi ise ileriki yaşlarda kaygılanma duygunuzun baş düşmanıdır. Çünkü her çocuk sevilmek ister, ailesinin yapmacık tavırları, samimi olmayan sevgi gösterileri çocuğun çok çabuk farkedeceği ve asla kanmayacağı şeylerin başında gelir.


Ailenin nevrotik davranışlarının çocuk üzerindeki kaygılanma etkileri genelde diğer kardeşe gösterilen aşırı sevgi ve buna bağlı olarak dışlanmışlık duygusu bunu dahada desteklemektedir. Toplumumuz da çocukluktan başlayan cinsellikte ki yasaklayıcı tutumlar, çocuğa çaresizlik, korku ve sevgisizlik ile birlikte suçluluk duygularıda aşılar. Kısaca çocukluktan başlayan bu kaygılar aslında yine çocuklukta başlamadan ailelerin bitirebileceği birşeydir. Kaygılanmak aslında çoğu zaman normalde olsa baze aşırı kaygılar insanın hayatını olumsuz yönde etkiler, siz kaygılarınızla devam ederken en azından çocuğunuza bu duyguyu hissetmemesi için kaygılarınızı bir kenara bırakın.


Nedir bunun tedavisi?


Kaygılanmak diğer psikolojik problemler ile karıştırılabileceği için doğru teşhis çok önemlidir. Öncelikle stres ile başa çıkma tekniklerini öğrenmek gerekir.


Sorunun doğru tanımı yapıldıktan sonra doğru düşünce ve davranış kalıplarını oluşturmaya yönelik psikoterapi ve gerekirse ilaç tedavisi yapılır. Ayrıca bilgisayar destekli stres üzerinde özdenetimi geliştirici tedavi de uygulanabilir.


Nasıl baş edilir ?


Hayat tarzını değiştirmek:Şeker, kafein, nikotin, alkol ve her türlü uyuşturucu ve uyarıcının kullanılmaması, yeterli sürede uyumak, düzenli bir yaşam sürmek, sağlıklı beslenmek ve stresten uzak durmak…


Fiziksel egzersiz ve Yoga yapmak: Yoga hem bir fiziksel egzersiz, hem de meditasyondur. Kullanılan solunum tekniklerine bağlı olarak sakinleşme sağlar.


Doğada kendinizle başbaşa kalmakta bazen rahatlanıza ve kaygılarınızdan uzaklaşmanıza sebep olur.kagilanmak



Neden kaygılanırız?> Bilimsel Gerçekler http://www.bilimselgercekler.com/wp-content/uploads/2013/10/kaygilanmak.jpg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder